Protejați-vă atat dvs. cat si familia dvs. de COVID-19

Deși în prezent nu există date care să arate că virusul COVID-19 afectează diferit persoanelegravide, se știe însă că acesteaprezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi din cauza altorvirusi respiratorii fata de persoanele care nu sunt însărcinate. Prin urmare, dacă sunteți gravidă, luați măsuri sa reduceți riscul de a vă îmbolnăvi. De asemenea, îi puteți învăța pe copiii dvs.rutina de igienă zilnică pentru a ramane sanatos (cum ar fi spălarea corectă a mâinilor).

Practicati distantarea sociala.

  • Evitați persoanele bolnave sau care au fost expuse la virusul COVID-19 și stați la odistanța de cel puțin 1,5 metri fata de celelalte persoane care nu locuiesc cu dvs.

Spalati-va pe maini în mod frecvent

  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde si ajutați copiiisă se spele pe mâini, în special:
    • După ce ați atins alte persoane, inclusiv a copiilor;
    • După ce ați atins suprafețe din afara casei dvs. sau obiecte pe care le-ațiadus în casa dvs;
    • După ce mergeți la baie sau ati schimbat scutece;După suflarea nasului, tuse sau strănut;
    • După atingerea rufelor murdare;
    • Înainte de a mânca sau de a pregăti mâncarea; și
    • Înainte de alăptare sau prepararea laptelui.
  • Dacă apa și săpunul nu sunt disponibile, utilizați un produs dezinfectant pe baza dealcool, care contine cel puțin 60% alcool.
  • Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mainile neigienizate.

Acoperiți-va gura cand tusiti sau stranutati

  • Acoperiți-vă cand tusiti sau stranutati cu un servetel, aruncați servetelul la coșul degunoi și spălați-vă mâinile. Sau tusiti în brat și spalati-va mainile.

Curățați, dezinfectați și spălați rufele în siguranță.

  • Curățați și apoi dezinfectați suprafețele și obiectele atinse în mod frecvent (deex.telefoanele, dispozitivele electronice personale, telecomenzi, mese, întrerupătoare,clante).
  • Spalati obiectele, inclusiv jucăriile lavabile folosind setarea pentrucea mai maretemperatura recomandata pentru acele obiecte și pe cat este posibil, uscați-le complet.

Acoperitoare de fata din panza pentru copii, părinți și alți îngrijitori

Atunci cand sunteti în public, Centrul de Control pentru Boli Infecțioase (CDC) recomandătuturor celor peste doi ani să poarte o masca de pânză care sa acopere nasul și gura. Dincauza pericolului de sufocare, NU acoperiti fata bebelusilor sau a copiilor mai mici de 2ani. Masca din panza nu trebuie să fie purtată atunci cand sunt probleme de respirație, esteinconștient, nu se poate mișca sau nu poate înlătura acoperirea feței fără ajutor.

Purtarea mastii nu trebuie sa inlocuiasca distanțarea socială, spălarea frecventă a mâinilor saualte măsuri igienice preventive de zi cu zi-vă rugăm să folosiți masca de panza pentruacoperirea feței, pe lângă practicarea celorlalte măsuri de prevenire. Masca de panza nueste menită să-l (o) protejeze pe cel (cea) care o poarta, dar poate împiedica răspândireavirusului către alte persoane. Acest lucru este important mai ales dacă sunteți infectat cu virusulCOVID-19, dar nu manifestați simptome.

Riscul infectării cu virusul COVID-19 în timpul sarcinii

În baza a ceea ce se cunoaște în prezent despre COVID-19, se crede că femeile însărcinatear avea același risc de infectare cu COVID-19 ca și persoanele care nu sunt însărcinate. Cu toate acestea, sunt încă multe necunoscute. Se știe însă că gravidele prezinta un risc maimare de îmbolnăvire severă în cazul infectării cu viruși similari sau a altor infecții respiratoriivirale, cum ar fi gripa.

Riscuri pentru sarcina și pentru copil

La momentul actual nu sunt cunoscute riscurile de infectare cu virusul COVID-19 pentru sarcinăși pentru copil.

  • Transmiterea COVID-19 de la mamă la copil în timpulsarcinii este puțin probabilă. Cutoate acestea, după naștere, un nou-născut poate fi infectat datorită contactului cu opersoană infectată, inclusiv cu mama copilului sau cu alți îngrijitori.
  • Conform rapoartelor publicate, un număr mic de nou-nascuti au fost testați pozitiv lascurt timp după naștere. Cu toate acestea, nu se știe dacă acești bebelușii au contactatvirusul în timpul sarcinii sau după naștere.
  • Au fost raportate într-un număr restrâns alte probleme, cum ar fi nașterea prematură abebelușilornăscuți de mame care au fost testate pozitiv pentru virusul COVID-19 lasfârșitul sarcinii. Însă nu se cunoaște dacă aceste probleme au legătură cu existențavirusului.

Îngrijirea prenatală și postpartum în timpul pandemiei COVID-19

Este foarteimportantă ingrijirea dvs. personala si a copilul în timpul sarcinii și după naștere.

  • Nu lipsiți la programările de îngrijire prenatală sau postpartum.Dacă ezitați samergeți la programarile medicale din cauza COVID-19, adresați-vă cabinetului medical.
  • Contactați cabinetul medical dacă aveți o întrebare medicală urgentă.
  • Nu întârziați să solicitați îngrijire de urgență din cauza COVID-19. În caz deurgență, sunați la 911 sau mergeți la secția de urgență apropiata. Dacă nu sunteți lavolan, apelați serviciul de urgență pentru a înștiința că sunteți gravidă și aveți o situațiede urgență.

Vaccinurile în timpul sarcinii și pandemia COVID-19

Deși nu există nici un vaccin disponibil pentru protecția împotriva virusului care provoacăCOVID-19, vaccinurile de rutinăsunt importante în protejarea sănătății dumneavoastră. Dacăsunteți gravidă, trebuie să primiți în continuare vaccinurile recomandate.

Locații de nașteri în timpul pandemiei COVID-19

Nașterea este întotdeauna cea mai sigură cand este făcută sub supravegherea unor cadremedicale profesionale. Discutați cu medicul dvs. orice întrebări legate de locația cea mai bunapentru a da naștere copilului.

Alăptarea dacă sunteți infectata cu virusul COVID-19

  • Laptele matern oferă protecție împotriva multor boli și este cea mai bună sursă denutriție pentru majoritatea sugarilor.
  • Dumneavoastra, impreună cu familia și cabinetul dvs. medical, decideți dacă și cum săîncepeți sau să continuați alăptarea.
  • Nu se cunoaște dacă mamele cu COVID-19 pot răspândi virusul lasugari prin laptelematern, dar datele disponibile sugerează că nu este probabil acest lucru.
  • Dacă sunteți diagnosticata cu COVID-19 și alegeți să alăptați, purtați o mască de panzapentru acoperirea feței în timpul alaptariii și spălați-vă mâinile înainte de fiecare hrănire.
  • Dacă aveți COVID-19 și alegeți să pompati laptele matern:
    • Utilizați o pompă de sân dedicată acestui scop. Curățați pompa după fiecareutilizare și spalati toate părțile care vin în contact cu laptele matern.
    • Acoperiti-va fata cu o mască de pânză în timpul pomparii și spălați-vă mâinileînainte de a atinge pompa sau orice parte a sticlei.
    • Dacă este posibil, laptele matern extras ar trebui să fie administrat sugarului decătre un îngrijitor sănătos care nu are COVID-19, care nu prezintă un risc ridicatde a fi infectat și locuiește în aceeași casă cu dvs.

COVID-19 și copiii

Sunt multe lucruri de studiat despre modul în care sunt afectati copiii de această boală. În timpce unii copii și nou-născuți au avut boala provocata de COVID-19,cele mai multe cazuri au fostla adulți. Unele rapoarte sugerează că nou-nascutii sub 1 an și cei cu condiții medicale precare,ar putea avea un risc mai mare de a se imbolnavi grav datorită virusului COVID-19 decât alțicopii.

  • Copiii cu COVID-19 au, îngeneral, simptome ușoare, asemănătoare racelilor, cum ar fifebra, secretii nazale si tuse. Vărsăturile și diareea au fost, de asemenea, raportate launii copii.
  • Copiii care au anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boli pulmonare cronice sau astmmoderat până la sever, afecțiuni cardiace grave sau sisteme imunitare slabe, ar puteaavea un risc ridicat de complicatii din cauza COVID-19.
  • În caz de urgență, sunați la 911 sau mergeți la secția de urgență apropiata. Serviciilemedicale de urgență au instituit planuri de prevenire a răspândirii infecțiilor pentruprotejarea dumneavoastră și a copilului dvs. Dacă aveți nevoie de îngrijiri de urgență.nuîntârziați să solicitați ajutor de urgență pentru copilul dvs. din cauza COVID-19.

Acoperirea fetei la bebelusinou-nascuti

Nu se recomanda acoperirea feței cu masti de plastic la nou-născuți și sugari. Nu există datecare să susțină utilizarea acestor măști la nou-nascuti si sugari împotriva infectării cu COVID-19sau a altor boli respiratorii. Acoperirea feței lanou-nascuti si sugari ar putea crește risculsindromului de moarte subită a sugarului (SIDS) și de accidente de sufocare sau strangulare.

 

Vizitele de rutină și de vaccinare pentru copii în timpul pandemiei COVID-19

Vizitele de rutină și de vaccinare pentru copiisunt în continuare foarte importante în timpulpandemiei COVID-19.

Vizite medicale pentru nou-născuți. În mod ideal, vizitele medicale pentru nou născut trebuiefăcute în persoana, astfel încât pediatrul să poată observa creșterea și hrănirea copilului, săpoată verifica icterul, să se asigure că au fost efectuate testele de evaluare pentru nou-născut,să administreze orice testare care trebuie repetată sau urmărită dacă este necesar. Deasemenea, în timpul vizitei, pediatrul poate sa verifice și sa evalueze starea dumneavoastră și abebelușul în general. În testele de evaluare pentru nou-născuți sunt incluse: probe de sânge,teste de auz și teste pentru detectarea posibilelor defecte cardiace congenitale critice.

Vizite medicale pentru copii sănătoși.Centrul de pediatrie va verifica dezvoltarea copiluluidvs. în timpul vizitelor medicale.

Vizite pentru vaccinare. Vaccinurile sunt o parte importantă în menținerea sanatatii copilului,mai ales pentru cei cu varstasub 2 ani. Vaccinurile ajută la creșterea imunității înainte deexpunerea unor boli care pot pune viața în pericol. Deși nu există încă un vaccin care să ajute laprotejarea împotriva imbolnavirii cu COVID-19, vaccinurile pentru alte boli infecțioase suntimportante pentru sănătatea copilului dumneavoastră. Contactați cabinetul de pediatrie pentru aprograma vizitele medicale și despre planul de vaccinare a copilului dvs

Cum facem față stresului.

Pandemiile provoacă stres tuturor. Frica și anxietatea fațăde o boală pot fi copleșitoare și potprovoca emoții puternice atât la adulți, cât și la copii.A face față cu succes stresului înseamnă ate face pe tine și pe cei din comunitatea ta mai puternici.Discutați cu copiii despre pandemie. Încercați sărămâneți calmi și să le oferiți copiilor informațiiverificate și adecvate vârstei și nivelului lor de dezvoltare.Depresiile în timpul sarcinii si postpartum sunt frecvente și pot fi tratate. În cazul în care credețică vă confruntați cu depresie, solicitați tratament din partea medicul dumneavoastră cât maicurând posibil.